برنامه نویسی
یکی از مهمترین خصوصیات سیستمهای رایانهای، برنامه پذیر بودن آنها میباشد به این معنا که این سیستمها به خودی خود قادر به انجام هیچ کاری نمیباشند و نیاز به دستور دارند. این دستورات نحوهی کار با سخت افزار (CPU , RAM و ...) را برای رایانه شرح میدهد و برای آن معین میکند که چگونه هدفهایی را که برای آن تعریف شده است را برآورده سازد. مجموعه این دستورات «برنامه» میباشد. برای رایانه زبان خاصی تعیین میشود که این زبان مجموعهای از صفرها و یکها است مثلاً 11100111 میتواند یک دستور قابل فهم برای کامپیوتر باشد. مجموعهای از کدها یک برنامه را شکل میدهند که از کامپیوتر درخواست انجام کاری را دارد. برنامه نویسی (Programing) به عمل نوشتن کدها و به فرد نویسندهی این کدها برنامه نویس (Programer) میگویند.
نحوه پیدایش زبانهای برنامه نویسی
نرم افزارهایی که توسط برنامه نویسان به کار برده میشود از یک صفحه ویرایش و یک مترجم تشکیل شدهاند که در صفحهی ویرایش، عبارات قابل فهمی که همان کدها میباشند، باید برای این نرم افزار نوشته شود. پس از نوشته شدن این عبارات نوبت به ترجمهی آنها به زبان ماشینی میرسد که این کار توسط مترجم یا مبدل (Compiler) صورت میگیرد.
زبانهای برنامه نویسی
کمپانیهای بزرگی همچون مایکروسافت، سان میکروسیستم و ... ارائه دهنده زبانهای برنامه نویسی هستند. یکی از قویترین زبانهای برنامه نویسی 0 و 1 است و پس از آن، زبان دیگری که از نظر سختی کار بعد از 0 و 1 قرار میگیرد، اسمبلی میباشد. سهولت آموختن این زبان به مراتب از 0 و 1 بیشتر است اما در مقایسه با زبانهای جدیدتر به مراتب فهم مشکلتری دارد. یک زبان دیگر که در عین داشتن قدرت به زبان انگلیسی نزدیکتر است، C میباشد که برگرفته شده از زبان B است و تقریباً تمام سیستم عاملهای چون Windows با این زبان نوشته میشوند. زبانهای دیگری نیز وجود دارند که هر کدام کاربردهای خاص خود را دارند از قبیل Java, Delphi, Fortran, ASP, HTML, Pascal, JSP, Basic.
برنامهنویسان عموماً به منظور انتقال دستورات و مفاهیم خود به رایانه از زبانهای مختلفی استفاده میکنند. به طوری که هرکدام از دستورات به زبانهای مختلف برنامه نویسی به رایانه منتقل شده و رایانه از آنها استفاده مینماید. زبانهای برنامه نویسی دیگری نیز از قبیل ویژوال بیسیک، PHP ، جاوا و... هستند که بسته به میزان فعالیتشان امتیازات و محدودیتهایی دارند. برای مثال میتوان دو زبان VB و جاوا را در صفحات وب بکار برد، اما زبان برنامه نویسی VB.NET ، برای اجرای دستورات نیاز به مترجم (مبدل) دارد. این در حالی است که زبان جاوا که کاربر (client) آن را بر روی مرورگر اجرا میکند، به دلیل سروری نبودن محبوبیت زیادی را در بین برنامه نویسان پیدا کرده است.
انواع زبانهای برنامه نویسی
1- زبان ماشین (Machine Languages): با نام زبان سطح پایین نیز شناخته میشود.
2- زبان اسمبلی (Assembly Languages): با نام زبان سطح میانی نیز شناخته میشود.
3- زبانهای سطح بالا (High-Level Languages)
دلایل ضرورت یادگیری برنامه نویسی
1- استراتژی خلاقیت در مقابله با بحران
از آنجا که برنامهنویسی، بیشتر بر پایهی فنون خلاقیت است تا علوم کامپیوتری، تأثیر بسزایی در سازماندهی و کنترل بخشهای مختلف یک کسب و کار دارد و میتواند در پیدا کردن راه حل مناسب برای افزایش سوددهی و کاهش هزینههای جانبی به مدیران کمک زیادی کند. استفاده از برنامه نویسی موجب میشود تا فرد با دید حساستری پروسههای جاری را دنبال کند و به دنبال راهحلهای خلاقانهتری برای بهبود راندمان کاری باشد. برنامهنویسان همچون هنرمندان، خالق و سازندهی یک اثر هستند و نتیجهی کار آنها مرتبط با طرز بیانشان میباشد. برنامهنویسی، طراحان و گرافیستها را به تجربه و آزمایش ایدههای نو ترغیب میکند.
2- اصول مقابله با مشکلات
برنامه نویسی از الزامات طراحی سایت میباشد و طراح سایت با علم به آن میتواند مشکلاتی که برای طراحی سایت پیش میآید را حل نماید. زبان برنامهنویسی بر پایهی الگوریتم، منطق و ریاضیات است و به برنامه نویس آموزش میدهد که برای حل مشکلات بزرگ، باید آنها را به بخشهای کوچکتری تقسیم کند.
3- شرح ساخت برنامه
برنامهنویسی به گرافیستها و طراحان وب سایت طریقهی ساخت یک برنامه را شرح میدهد و آنها را از سرعت بالای توسعه تکنولوژی آگاه میسازد.
4- سهولت بخشیدن به برقراری ارتباط
یادگیری یک زبان برنامهنویسی برقراری ارتباط طراحان وب سایت را با توسعهدهندهها آسانتر میکند. همچنین یادگیری برنامهنویسی به درک و حل الگوریتمهای پیچیده، ارتباط و انتقال مفاهیم پایه و اساسی تاثیر زیادی دارد به طوری که اگر مدیران اجرایی بتوانند ایدههای خود را به تیم توسعهدهنده انتقال دهند، آنان را در درک بهتر و سریعتر خواستههای مدیران یاری میدهد.
منبع :