جلوگیری از خروج کاربران از سایت
زمانی که کاربران وارد یک صفحه وب سایت میشوند اما بدون فوت وقت، اقدام به ترک میکنند، به این معناست که محتوای صفحه مورد پسند آنها نبوده است. در صورتی که این اتفاق به دفعات مکرر صورت بگیرد، باید در استراتژی تولید محتوای وب سایت، تحولات زیادی انجام شود. یکی از دلایل خروج کاربران از وب سایت، عدم استفاده از لینک بیلدینگ داخلی برای دسترسی کاربران به بخشهای مختلف سایت، استفاده از فرمهای پیچیده و چند مرحله ای برای انجام یک کار ساده و اجبار وارد کردن آدرس ایمیل و ... میباشد. در واقع برای یافتن راه حل ابتدا باید مشکل اصلی را پیدا کرد. با مشخص شدن نقص اصلی کار، میتوان راه حل آن را نیز پیدا نمود. در اینجا چندین راه حل آسان جهت جلوگیری از خروج کاربران وب سایت اشاره میکنیم.
1- کاربرد صحیح user interface
شاید بتوان user interface را به عنوان یک عامل مهم در خروج سریع کاربران بشمار آورد. در صورتی که user interface به طور نامناسبی استفاده شود، موجب آزار کاربران میشود. user interface در بالاترین قسمت وب سایت navigation قرار میگیرد که باید برای کاربران واضح و مبرهن باشد و بتوان به راحتی از آن استفاده کرد. navigation نیز باید ساده و عاری از موارد غیرضروری باشد. در واقع مکان و موقعیت بخشهای اصلی وب سایت باید قابل پیش بینی باشند. برای مثال تصاویر، نمونهها، مقالات و یا لوگوها باید دقیقا در جایی قرار بگیرند که کاربر حدس میزند. تا مدت زیادی را به جستجو نگذراند. گاهی برخی از فرمهای نامناسب موجب خروج سریع کاربران یا افزایش bounce rate در سایت میشود. تکمیل فرمها باید سریع صورت بگیرد. میتوان از پیش فرض استفاده نمود تا پر کردن آنها بدون صرف وقت انجام شود. علاوه بر این، label فرمها باید واضح باشند و از رنگهایی استفاده شود که کاربر را به خود جذب نماید. فرمهایی که طولانی هستند، به چندین فرم کوتاه تبدیل شوند و به صورت اتومات وارد مراحل بعد گردند. همچنین کاربر باید بداند در کجای مسیر قرار گرفته و چند مرحله دیگر باید طی کند تا کارش به پایان برسد.
2- استفاده از تصاویر بی ارتباط با موضوع محتوا
عکسهای تکراری، کلیشه ای و تصاویری که از وضوح و کیفیت بالایی برخوردار نیستند، نمیتوانند کاربران را به خود جذب نمایند و در نتیجه کاربر بدون اینکه محتوای وب سایت را مطالعه کند، فورا سایت را ترک میکند. بدین منظور باید تصاویری در سایت بارگذاری شود که در عین ارتباط با موضوع وب سایت، کیفیت بالایی نیز داشته باشند. رنگهای متناسب و جذاب در این امر میتواند موثر واقع شود.
3- استفاده از رنگ بندی زیبا برای theme صفحات
theme مهمترین نقش جذب بیننده در نگاه اول را ایفا میکند. زمانی که از رنگهای نامناسب استفاده میشود، کاربر بدون فوت وقت، صفحه را ترک میگوید. برای مثال استفاده از یک رنگ قرمز شاد و مهیج اگر چه زیبا به نظر میرسد اما کاربر را دچار خطای دید میکند و به همین دلیل از صفحه خارج میشود. همچنین صفحات باید با توجه به سلیقه مخاطبان رنگ بندی شود. برای مثال در صفحاتی که مربوط به کودکان است، باید از رنگهایی یاسی یا صورتی روشن استفاده نمایند.
4- استفاده از فونتهای مناسب و خوانا
فونتهای روشن و قابل خواندن نقش مهمی را در حفظ کابران ایفا مینمایند. برای مثال فونتهای نستعلیق زیبا هستند اما نمی توانند آنطور که باید، کاربر را جذب نمایند زیرا وضوح کمتری دارند. همچنین رنگی که برای فونت استفاده میشود باید در تضاد با پس زمینه باشد. برای مثال اگر رنگ پس زمینه سفید است، نباید از رنگهای روشن استفاده نمود. در اینجا رنگ سیاه بهترین گزینه است. سایز فونت نیز باید مد نظر قرار بگیرد. اندازه تیترها باید با اندازه متنها متفاوت باشد. تفاوت میان تیتر و پاراگرافها، کاربر را در خواندن راحتتر مطالب کمک میکند. همچنین تو در تو بودن کاراکترها تشخیص دادن لغات و مطالب را سختتر میکند. فونتهای استاندارد خالی از نقص است. وجود فضای خالی بین پاراگرافها و خطوط بر روی خوانایی محتوا موثر است.
5- بارگذاری صفحات
عامل دیگری که موجب خروج سریع کاربران می شود، سرعت پایین صفحات می باشد. زمانی که کاربر به دنبال مطلب و اطلاعات خاصی است، انتظار دارد در کوتاهترین زمان ممکن صفحه مورد نظر در مقابل وی باز شود. هنگامی که صفحه با سختی بارگذاری می شود، کاربر را آزار داده و در نتیجه بدون اینکه صفحه بطور کامل باز شود، آن را ترک میکند. از این رو مدیریت وب سایت باید بگونهای باشد که مطالب بیش از اندازه پر حجم در سایت قرار نگیرد. تصاویر در سایزهای مناسب باشند و کلیپهای ویدئویی یا بازیهای آنلاین تا حد امکان کم حجم شوند. برخی نرم افزارهای گرافیکی بدین منظور طراحی شده اند که می توان قبل از قرار دادن این گونه محتوا، آن را به کمترین حجم ممکن رسانید.
6- استفاده از feedback
کاربران باید متوجه عوامل قابل کلیک مثل دکمهها و لینکها باشند. از این رو در زمان طراحی باید به مشخص بودن آنها برای کاربران توجه نمود. در صورتی که پیغامها و توضیحات خطا بدرستی طراحی نشوند، می توانند موجب افزایش bounce rate باشند. به عنوان مثال چنانچه در هنگام تکمیل فرمها خطایی صورت بگیرد، پیغام خطا در همان قسمت input وارد شود و باید از نمایش پیغام خطا توسط pop up اجتناب شود. بکار بردن واژگان مثبت در زمان راهنمایی کاربران می تواند یک نوع احترام به آنها محسوب شود و در جذب آنها موثر باشد.
منبع :