با افزایش کاربران وب، طراحان وب روش های جدیدی را در ایجاد وب سایتها به کار بستند که باعث راحت تر شدن دسترسی به داده ها برای کاربر و مشارکت کاربر در ایجاد داده ها می شود.
مفهوم وب2 اولین بار در یک همایش توسط معاون موسسه oreilly مطرح شد. آنها به دنبال نسل جدیدی از وب بودند که بتواند جذاب، کاربردی و قابل گسترش باشد.
طراحی و معماری وب ۲ بر پایه مشارکتها، همکاریها، و تعاملات انسانها، نرمافزار، و عاملهای هوشمند با یکدیگر استوار است.
وب ۱ بسیار محدود و ساده بود، و تنها تعدادی از دانشگاهها، مراکز تبلیغاتی و غیره به ایجاد مطلب و محتوا بر روی آن مبادرت مینمودند. این در حالی بود که کاربران در وب ۱ تنها امکان دسترسی به اطلاعات موجود و استفاده از آنها را داشتند و نه توان ایجاد و یا تغییر را. در وب ۲، کاربران قادرند خود به ایجاد و خلق محتوا اقدام نمایند، آن را ساماندهی و تنظیم کنند، دیگران را در اطلاعات و داشتههای خود شریک و سهیم سازند، و یا به انتقاد و تغییر بپردازند.
وب۲ در واقع پدیدهای است که در نحوه استفاده از فناوری و طراحی سایتها در اینترنت رایج شده است. سایتها یا خدمات اینترنتی که امکان تبادل اطلاعات را بین کاربران فراهم میکنند، یا به آنها اجازه تولید یا دستکاری در اطلاعات را میدهند، معمولا وب ۲ تلقی میشوند.
در واقع دیگر کاربران تنها به خواندن اطلاعات اکتفا نمی کنند بلکه به نوشتن و تبادل اطلاعات با کاربران مختلف نیز می پردازند.
هر روز انبوهی از مطالب و اخبار در وب سایتها و وبلاگهای مختلف به زبان فارسی منتشر میشود. برخی از سایتهای فارسی هم بر اساس تفکر وب ۲ ساخته شده است. نرمافزارهای مبتنی بر وب محیط وب را از صفحات ساده تبدیل به دنیایی چند بعدی کردهاند که امکان ارتباطات فردی و کارهای گروهی را فراهم کرده است. شبکههای اجتماعی به سرعت به وجود آمدند و با استقبال گسترده کاربران رو به رو شدند. یکی از بهترین تعاریف وب ۲ این است که وب تبدیل به بستری شده که میتوان هر نوع نرمافزاری را بر پایه آن ساخت تا کاربران فارغ از نیاز به نصب آن بر روی کامپیوتر شخصی خود بتوانند از هر جایی به آنها دسترسی داشته باشند.
در وب 2 سایتها دایرکتوری های را با نظر کاربران خود گردآوری می کنند به عبارتی محیطی را فراهم کرده اند که کاربران بتوانند خود دایرکتوری هایی را اضافه نمایند.
Wikipedia یک سایت وب دویی است، یک دایره المعارف که هیچ مولف خاصی ندارد و با نیروی کاربرانش گسترش پیدا می کند. اما دایرهالمعارف های دیگری وب سایت محسوب می شود، زیرا تعداد بسیار محدودی مولف هستند که مقالات این سایت را به روز می کنند و بر روی سایت قرار می دهند. وبلاگ ها نیز یکی دیگر از سایت هایی هستند که از وب2 استفاده می کنند.
در سرویس های اشتراک فایلی قدیمی، چندین سرور وجود داشت که امکان دانلود را برای کاربران فراهم می کرد. اما در سرویس های جدید، هر کسی که فایل را دانلود می کند خودش تبدیل به سروری برای دیگران می شود.
در وب2، دیگر محدودیت سخت افزاری مطرح نیست بلکه میکوشد همه اسباب و لوازم الکترونیکی را به هم متصل کند. گوشیهای موبایل، تلویزیونهای اینترنتی و دوربینهای دیجیتالی و... در دنیای وب2 میتوانند بدون واسطه با اینترنت ارتباط برقرار کنند، داده بگیرند و خود بر محتوای آن اضافه کنند.
یکی از مهم ترین اصول وب2، نگاه کردن به وب بعنوان یک پلتفرم است. بر اساس تحقیقات، میلیاردها کاربر در سراسر جهان هستند که رایانه ندارند، اما کاربر اینترنت هستند و با استفاده از Device های گوناگون مانند موبایلشان و یا با استفاده از کافینت کارهای خود را انجام می دهند. وب2 به نیازهای این افراد پاسخی مستقیم داده است.
سایت های بسیار زیادی برای نگه داری فایل ها تحت وب وجود دارند که نیاز این افراد را به هارد شخصی مرتفع کرده اند، سایت هایی مانند Delicious.com امکان نگه داری بوکمارک های هر فرد را بر روی وب فراهم می کنند.
همان طور که می بینید، وب2 باعث بی نیاز شدن از داشتن سیستم عامل شخصی شد و مفهومی به نام سیستم عامل جهانی شکل گرفت. کاربران با داشتن یک مرورگر روی هر دستگاهی، و با اتصال به اینترنت می توانند از کلیه سرویس های لازم جهت کارهای روزمره خود بهره گیرند.
ارزش داده ها در وب2 همان چیزی است که باعث رشد یک سایت می شود،مثلا گوگل با استفاده از نیروهای کوچک جمع بزرگی از کاربرانش گوی سبقت را از رقیبان ربوده است.
مشخص کننده یک سایت وب دویی، داشتن رابط کاربری قدرتمند است. استفاده از روش های جدید و ترکیب تکنولوژی های موجود باعث بهبود سرعت و افزایش کارایی بسیاری از وب سایت ها شده است. بطور مثال می توان از سرویس Gmail گوگل در این مورد نام برد.
سرویس های وب 2 شما را در پروسه هایی مانند ذخیره سازی داده هایتان بهتر یاری می کنند.و برای وقت شما نیز ارزش قایل هستند، بطور مثال هنگامی که نیازمند ارسال ایمیل به یکی از دوستان خود هستید، کافیست ابتدای نام او را تایپ کنید تا جیمیل از بین هزاران ایمیل ثبت شده، ایمیل مورد نظر را نمایش دهد.
قابلیت یادگیری سرویس های وب2 در بخش جستجوی گوگل نیز قابل مشاهده است. گوگل نتایج جستجوی شما را ذخیره می کند و هنگامی که موضوع جدیدی را جستجو می کنید، گوگل آن را با موضوعات و مطالب قبلی تان مقایسه می کند و نتایج را بر اساس سلیقه شما مرتب کرده و نمایش می دهد.
با آنچه در مورد وب 2 گفته شد می توان نتیجه گرفت که وب2 یعنی مشارکت در تولید و پردازش اطلاعات. اکنون می توانید سایت های وب2 واقعی را از سایت هایی که ادعای وب2 بودن دارند تشخیص دهید و در طراحی های خود نیز استفاده از این روش ها را به کار ببندید.
منبع :