تولید محتوای الکترونیکی آموزشی یعنی چه؟
تولید محتوای الکترونیکی به منظور استفاده از برنامههای چند رسانه ای و مالتی مدیا انجام میشود و هدف اصلی آن آموزش دروس برای دانش آموزان میباشد. با استفاده از این محتواها دانش آموزان میتوانند دروس خود را بصورت صدا، فیلم، پاور پوینت، متن و یا انیمیشن دریافت کنند.
این محتوا به گونه ای تولید میشود که نحوه یادگیری را برای محصلین تسهیل بخشد. برای مثال برای آموزش دروس مربوط به ریاضیات، باید تک به تک فرمولها، مسئلهها و توضیحات شرح داده شود. ممکن است مسائل ریاضی به صورت نمایشی باشد تا برای دانش آموز ملموستر شود. علاوه بر موارد گفته شده، گاهی محتوای الکترونیک میتواند بصورت بازی رایانه ای نیز طراحی شده باشد که تفهیم مطالب را برای کاربر آسان میکند.
محتواهای الکترونیک می تواند بصورت های زیر باشد:
- اپلیکیشن و بانکهای اطلاعاتی
- تولید نرم افزاری آموزشی، بازی و سرگرمی
- تولید نرم افزارهایی که از کاربر آموزش میگیرد
- تولید دروس آموزش مطابق با موضوعات کتابهای درسی
- تولید اجزای مختلف آموزشی از قبیل نمودار ریاضیات و یا آزمایشات فیزیک و شیمی
تولید محتوای الکترونیکی به چه صورتی انجام میشود؟
- برای تولید محتوای الکترونیکی باید ابتدا موضوعات کتابها مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار بگیرد. دانش آموزان باید در حیطه کتابها مطالبی را فرا گیرند. از اینرو موضوعاتی که برای محتوای الکترونیک انتخاب میشوند باید منطبق با موضوعات کتابها باشند و نه خارج از آنها.
- توجه به سن دانش آموزان برای تهیه محتوای الکترونیکی اهمیت زیادی دارد. برای مثال برای کودکان بین 7- 12 سال، نیاز به محتوای ساده تری است. این امر با افزایش سن پیچیده تر میشود. به عبارت روشنتر، در نظر گرفتن میزان هوش و توانمندی کودکان در تاثیرگذاری محتوای الکترونیک نقش بسزایی دارد.
- استفاده از مطالبی که بتواند مسائل و موضوعات کتابها را برای کودکان محسوس و عینی نماید، ضرورت دارد. محتوای الکترونیک به عنوان مکمل محتواهای آموزشی در کتابها به شمار میرود، از این رو باید در شرح و توضیحات موضوعات آنها پیش رود.
- محتواهای الکترونیک باید ذهن دانش آموز را درگیر نماید و او را برای ادامه خواندن مطالب ترغیب کند. برای مثال استفاده از پرسشهایی در طول ارائه محتوا و یا درخواست از وی برای انجام یک آزمایش کوتاه یا حل مسئله میتواند در تاثیرگذاری محتوای الکترونیکی مطلوب واقع شود.
- تسلط کافی نویسنده بر مطالب و محتوای الکترونیک یکی از موارد و نکاتی است که باید به آن توجه شود. مطالعاتی که در زمینه یک موضوع صورت میگیرد و همچنین تجربیات نویسنده در تهیه محتوایی ارزشمند اهمیت دارد. به هر میزان که در تولید محتوای الکترونیک دقت بیشتری شود، مطالب نیز مفیدتر و جامع تر بیان میگردند. از اینرو توصیه میشود در هنگام تهیه مطلب در رابطه با هر موضوعی، مطالعات لازم صورت بگیرد. کودکان و نوجوانان ذهن کنجکاوی دارند و یادگیری آنها سریعتر انجام میشود. هر گونه مطالب خلاف واقع میتواند برای همیشه در ذهن کودک باقی بماند و تاثیرات منفی خود را داشته باشد. کودکان در این سن، قدرت تجزیه و تحلیل ندارند نمیتوانند مطالب سره را از ناسره تشخیص دهند و به محض دریافت اطلاعات، آنها را در ذهن خود حفظ می کنند. بنابراین تولید محتواهای مطابق با واقعیت اهمیت پیدا میکند.
- برای تسهیل درک محتوای الکترونیک می توان از تصاویر مرتبط استفاده کرد. مطمئنا جذابیت های بصری در فهم مطالب موثر واقع می شود.
- در هنگام نوشتن محتواهای الکترونیک باید از بحثهای پراکنده که ذهن خواننده را مغشوش می نماید، خودداری کرد. حاشیه پردازی و پرداختن به مواردی که ضرورتی در بحث ندارد، موجب دور شدن ذهن دانش آموز از مطلب اصلی می شود.
منبع :