تولید محتوا | محتوای الکترونیکی آموزشی
این روزها شاهد استفاده دانش آموزان و دانشجویان از محتواهای وب سایت ها هستیم. به همین دلیل تلاش مدیران وب سایتها برای تولید محتواهای آموزشی بیشتر از گذشته شده است. محتواهای الکترونیکی با هدف آموزش و بسط مفاهیم علمی صورت میگیرد. تولید این نوع محتوا در چندین مرحله انجام میشود که شامل:
مرحله اول: جمع آوری اطلاعات
در این مرحله ابتدا موضوع محتوا مشخص و سپس برای تامین محتوا، اطلاعات لازم جمع آوری میشود. اطلاعات میتواند از راه های مختلفی از قبیل ترجمه، کتاب های آموزشی، ژورنال های علمی، جزوه های دانشگاهی و ... باشد. این مطالب در قالب فیلم، عکس، صدا، متن، پویانمایی و گاهی نیز به صورت اپلیکیشن هستند. 50 درصد تولید محتوای الکترونیکی در مرحله جمع آوری محتوا صرف میشود تا داده ها کاملاً علمی و فارغ از هر نوع کذب و اطلاعات غیرواقعی باشد.
مرحله دوم: آمادهسازی محتوای آموزشی
اطلاعاتی که برای تولید محتوا جمع آوری میشود، به صورت خام هستند که باید مورد ویرایش، اصلاح و تغییر قرار بگیرند. برای مثال تصاویری که تهیه میشوند گاهی به ویرایش نیاز دارند. مطالب و متن ها و نوشتارها نیز باید دسته بندی شوند. به همین دلیل این مرحله نیز نقش مهمی را در تولید محتوا ایفا میکند.
مرحله سوم: طراحی گرافیکی صفحات
محتوایی که در اختیار کاربران و بازدیدکنندگان قرار میگیرند، باید از نظر گرافیکی زیبا و جذاب باشد. طراحی صفحات متناسب با محتوا، میزان اثرگذاری محتوای آموزشی را دو چندان میکند.
مرحله چهارم: اتوران سازی
برای نمایش محتواها، اتوران سازی ضرورت پیدا میکند. اتوران یک مدل تبلیغاتی است که در آن محتواها در معرض نمایش قرار میگیرند. در واقع این مرحله به منظور افزایش تعداد بازدیدکننده وب سایت انجام میشود.
نحوه تولید محتوای الکترونیکی آموزشی
از آنجا که محتواهای الکترونیکی با هدف آموزش تولید میشوند، نیاز به دقت بیشتری دارند. به همین دلیل باید تیم تولید محتوای الکترونیکی از نویسندگان ماهر (SME)، طراح آموزشی و پیاده ساز تشکیل شود. همکاری با اساتید، مطالعه کتاب های مرتبط با موضوعات، تحقیق و پژوهش میتواند محتواهای باکیفیتی را در اختیار بازدیدکنندگان قرار دهد. به عبارت دیگر، شاید بتوان در زمینه تبلیغات، محتواهایی عامه پسند تولید کرد، اما زمانی که وارد مبحث آموزش میشویم، محتواها تخصصی تر شده و تولید آنها نیاز به مهارت بیشتری دارد.
تکنیک های تولید محتوای الکترونیکی آموزشی
1- استفاده از نویسندگان و محققان زبردست در تولید محتوا
موضوعاتی که برای محتواهای آموزشی انتخاب میشود متنوع هستند. از اینرو نویسندگان نیز باید هر یک متناسب با تخصص خود یک موضوع محتوایی را در پیش بگیرند. برای مثال محتواهایی در زمینه قطعات الکترونیک با محتواهایی در حیطه زمین شناسی متفاوت است و هر یک متخصصان خود را میطلبد.
2- تعیین سرفصل های مناسب برای محتواهای الکترونیکی آموزشی
محتواهای آموزشی نیز همچون سایر محتواهایی که در وب سایت ها قرار میگیرند، نیازمند دسته بندی و عنوان هستند. تعیین موضوع و تیتر بندی، دو موضوع متفاوت است. برای مثال تولید محتوا در زمینه تغذیه میتواند موضوعاتی همچون تاثیر تغذیه بر سلامت، نقش تغذیه بر بازدهی شغلی و ... باشد. در ذیل این موضوعات، عناوین دیگری قرار میگیرد تا محتوا برای خواننده واکاوی و قابل فهم شود.
3- طرح آموزشی کلان درس
طرح کلی محتوای آموزشی باید مشخص شود. برخی از موضوعات نیازمند فیلم های ویدئویی هستند. در حالی که برای تفهیم برخی دیگر از موضوعات میتوان از متن های نوشتاری استفاده کرد. استفاده از کلیپ های صوتی، تصاویر اینفوگرافیک، اپلیکیشن و ... نیز هر یک باید متناسب با موضوع انتخاب شوند. برای مثال، شرح آناتومی بدن تنها میتواند از طریق تصاویر یا فیلم انجام شود. این در حالی است که تولید محتوای الکترونیکی در زمینه دستور زبان فارسی، با استفاده از محتوای نوشتاری نیز ممکن میشود.
4- تعیین رسانه انتشار محتوای الکترونیکی آموزشی
با توجه به اینکه کانالهای مختلفی در اختیار کاربران و مدیران وب سایت ها قرار دارد، باید با توجه به موضوع و نوع محتوای الکترونیکی، کانال و رسانه انتشار انتخاب شود. به عنوان مثال، از آنجا که اینستاگرام تنها فیلم های چند ثانیه ای را منتشر میکند، برای انتشار یک کلیپ ویدئویی چند دقیقه ای مناسب نیست و باید از روش دیگری استفاده کرد. همچنین شبکه لینکدین برای انتشار یک محتوای الکترونیکی متنی طولانی مناسبتر است.
منبع :