اینترنت سرزمین فرصتها حتی برای مشاغل کوچک است.
شروع یک تجارت الکترونیک می تواند سریع، ساده و نسبتا ارزان باشد. با اینحال تقریبا 80% فروشگاه های اینترنتی به ورشکستگی دچار می شوند. با اینکه هر شغل ویژگی های خاص خود را دارد اما عوامل موفقیت یا شکست تقریبا در تمامی آنها یکسان هستند. از این رو بر آن شدیم برخی از عوامل تاثیر گذار بر موفقیت و یا شکست فروشگاههای اینترنتی را به شما معرفی کنیم.
عوامل موفقیت
1-عملکرد: زمانی که به عملکرد فروشگاه های اینترنتی می نگریم سه عامل حیاتی زیر به چشم می خورند:
- مسیر یابی ساده: 91% کاربران بیان داشته اند که هرچه پیدا کردن سایت ساده تر باشد علاقه آنها به استفاده از ان سایت بیشتر است.
- زمان بارگذاری سریع سایت: تقریبا همه کاربران نیز براین گزینه اتفاق نظر داشتند که سرعت بارگذاری سایت در استفاده از آن بسیار مهم است.
- SEO: نوشتن سایت و عملکرد ان به گونه ای که گزینه اول در موتورهای جستجو باشد بسیار مهم است.
2- تجربه مشتریان: بسیاری از مشتریان علاوه بر خرید به دنبال سرگرم شدن نیز هستند از این رو به عوامل زیر توجه دارند:
- کد تخفیف: بسیاری از مشتریان قادرند در بازارهای حقیقی نیازهای خود را بر طرف کنند. از این رو برای کشاندن آنها به وب سایت خود باید کدهای تخفیف و سایر گزینه های سرگرم کننده و هیجان انگیز را برای آنها لحاظ کنید.
- اسم سایت: نام سایت شما باید به گونه ای باشد که مشتری با رغبت وارد شده و اقدام به خرید نماید. در انتخاب اسم سایت بسیار دقت داشته باشید.
3-پروسه پرداخت: سادگی پروسه پرداخت از عوامل کلیدی است. گاهی دیده شده مشتری برای پرداخت هزینه خرید خود به صفحات مختلف فرستاده می شود و یا مدت زمان بارگذاری صفحه پرداخت به قدری طولانی است که او قید خرید را به کل می زند.
4-محصولات و کاتالوگ ها: نشان دادن هزینه کالا و هزینه اضافی در صورت ارسال، ویرایش ساده کارت و سبد خرید، اطلاعات کاربردی از محصول و نظرات سایر کاربران از گزینه هایی است که باید در کاتالوگ طراحی شده برای محصولات گنجانده شود. این اطلاعات به مشتری در خرید ساده تر کمک شایانی می کند.
5-اطلاع رسانی مناسب: اگر می خواهید وب سایت خود را گسترش دهید و پیشرفت کنید باید سیستم اطلاع رسانی از محصولات جدید خود را راه اندازی کنید. به گونه ای که به مشتریانی که تمایل دارند ایمیل ارسال شود و آنها از محصولات جدید شما با خبر شوند.
عوامل شکست
1- سرمایه گذاری غیر واقعی: امکان افتتاح یک فروشگاه اینترنتی با تنها چند صد ریال وجود دارد اما این بدان معنا نیست که شما برای ایجاد فروشگاه تنها به همین مقدار پول نیاز دارید. همانند تمامی شغل ها، کسب و کار در اینترنت نیز به سرمایه اولیه حداقل برای شروع نیاز دارد. می توان برای شروع 50000 تا 100000 ریال سرمایه در نظر گرفت اما فقط 5000 ریال از آن را کالا خرید و برای فروشگاه پشتوانه ایجاد کرد.
2-جریان نداشتن سرمایه: به صورت کلی جریان سرمایه به معنای وارد شدن و خارج شدن پول به شغل و تجارت می باشد. شرکت های تازه کار زمان که پول کافی برای مقابله با این مسئله نداشته باشند دچار مشکل می شوند. یعنی شرکت با همان سرمایه اولیه که گذاشته کار می کند و نمی تواند تا زمانی که محصولی به فروش نرفته کالا جدیدی خریداری نماید.
3- رقابت بسیار زیاد: اینترنت سرزمین فرصت ها حتی برای مشاغل کوچک است. اما در حقیقت هیچ کار اینترنتی نیست که در ابتدا با مشکل رقابت شدید درگیر نشده باشد. این مشکل به خصوص برای فروشگاه هایی که محصولات مشابه هم می فروشند بسیار رایج است. مثلا برای یک شرکت تازه کار بسیار سخت است که بتواند در حضور فروشگاه هایی مثل آمازون، علی بابا، والمارت، بست بای و غیره یک ایکس باکس بفروشد.
4- وب سایت نامناسب: ممکن است محصولات بسیار موفق و کاربردی هم به دلیل اینکه سایت فروشنده مناسب نیست، فروش نداشته باشند. فروشگاه های اینترنتی مدرن باید ایمن، مطمئن و رابط کاربری ساده ای داشته باشد. عدم رعایت یکی از این عوامل منجر به ناموفق بودن خواهد شد.
5- قرار دادن تصویر نامناسب از محصولات: فروشندگان اینترنتی نمی توانند به صورت فیزیکی محصولات را بررسی نمایند. از این رو نیاز است عکس های مختلفی از محصول در کاتالوگ فروش آن قرار داده شود. قرار دادن عکس نامناسب با وضوح پایین باعث می شود مشتری به این محصول اعتماد نکند.
منبع :