محتوای الکترونیکی
جامعه کنونی را جامعه اطلاعاتی می نامند. حجم اطلاعاتی که در جهان امروز تولید و به جهانیان عرضه می شود غیر قابل تصور است در این خصوص اینترنت و ارایه اطلاعات به صورت دیجیتالی بیشترین سهم انتقال را دارد. امروز مبادله اطلاعات به صورت سنتی و در قالب فیزیکی به هیچ وجه امکان پذیر نیست.
در ایران تبدیل داده ها به محتوای الکترونیکی از سال 68 با تبدیل کتابهای چاپی به کتابهای دیجیتالی آغاز شد. اولین بار با تبدیل منابع دینی به کتابهای الکترونیکی این کار انجام شد. برگزاری 3 جشنواره تولید محتوای الكترونیكی آموزش های فنی و حرفه ای نمونه ای تنها از مطرح شدن عبارت محتوا است.
در فضای وب با انبوهی از اطلاعات به زبان های مختلف رو برو هستیم که هر کدام در بخش خاصی طبقه بندی می شود.اما باید از این نکته غافل نباشیم که هر اطلاعاتی که وارد فضای وب می شود، الزاما کاربردی نبوده و به اصلاح دارای محتوا نیست.
محتوای الکترونیکی مفهومی گسترده است و بطور کلی به هر نوع محتوایی که از طریق رایانه قابل مشاهده و انتقال باشد، محتوای الکترونیکی گفته می شود.
آموزش الکترونیکی
بخشی از محتوای الکترونیکی eLearning يا همان آموزش الکترونيکي می باشد که امروزه يکي موضوعات مهم در دنياي اينترنت و مجازي است که به مجموعه ای از عکسها، متنها، و انیمیشنهای صوتی و تصویری گفته می شود که به کمک بر نامههای مختلف ساخت و تولید محتوا به وجود آمدهاند تا یک مبحث درسی را آموزش دهند
محتوای آموزشی الکترونیکی میزان یادگیری فراگیر را بالا می برد و تجربه مفید و لذت بخشی را برای او فراهم می کند. به عبارت دیگر مقصود ما از محتوای الکترونیکی یک درس الکترونیکی است.
بسياري از سازمان ها، مراکز علمي و دانشگاه ها امروزه براي ارائه مطالب جديد به افرادی که توانايي حضور فيزيکي در کلاس هاي درس و يا محل هاي آموزشي را ندارند، مطالب خود را به صورت آموزش هاي مجازي و به شکل چند رسانه اي براي کاربران در شبکه اينترنت قرار داده اند تا علاقه مندان به علوم مختلف اقدام به يادگيري آن ها بدين شکل نمايند.
امکانات محتوای آموزشی الکترونیکی قابل مقایسه با امکانات موجود در کلاسهای آموزشی نیست. با کمک نرم افزارهای موجود و استفاده از تکنیکهای سمعی و بصری و ... می توان بسیاری از مسائل را به راحتی و به صورت ملموس برای دانشجویان و دانش آموزان شرح داد.
متخصصین مختلفی در تولید یک محتوای آموزشی دخیل هستند و در واقع محتواهای آموزشی توسط استادان این دروس و متخصصین رایانه ایجاد می شود.
یک محتواي الکترونيکي خوب اول باید یک الگوی طراحی خوب داشته باشد و دومین ملاک یک محتوای الکترونیکی خوب این است ما را به هدفمان برساند.
مراحل تولید محتوای الکترونیکی
تولید محتواي الکترونيکي شامل مراحل مختلفی می شود: اولین مرحله طراحي است که شامل آماده سازي محتوا جهت تبديل به الکترونيکي و تهيه سناريو و مراحل پروژه می شود. مرحله بعد توليد اجزاي مورد استفاده در توليد محتواي الکترونيکي است مرحله دیگر جمع بندي یعنی ساخت محصولي شامل: متن، عکس، انيميشن، فيلم، صوت+ تعامل که به ارائه محتوا بپردازد و مرحله آخر انتشار یا ارائه محتواي الکترونيکي از طريقCD يا Web می باشد.
ابزارهای تولید محتوای الکترونیکی
برای تولید متن: Acrobat reader, PowerPoint, Presenter
در تولید عکس: SnagIt, Photoshop, photoimpact
در ساخت انيميشن: Flash, Swishmax,Captivate
نرم افزارهای کاربردی فيلم: Camtasia, Captivate
نرم افزارهای صدا:SoundBooth, Sound Fourge, Audition Captivate
برای ساخت لوگو يا آرم: Xara3D, Flash
در تولید اسلايد: PowerPoint, Captivate, Director
نرم افزار های تولید آزمون: Captivate, Camtasia, Quiz builder, Elearning builder
نرم افزار های صفحه بندي و توليد اتوران:Captivate, Mutimedia Builder, Autorun Enterprise
و برنامه قابل نصب: Install Shie می باشد.
تولید محتوای الکترونیکی برای دانش آموزان می تواند به صورتهای مختلف مثل تولید درس افزارهای آموزشی با موضوعات کتابهای درسی، تولید اجزای آموزشی، تولید نرم افزارهای بازی، سرگرمی و آموزشی، تولید نرم افزارهای پرورشی، تولید نرم افزارهای آزمون گیر و یا تولید نرم افزارهای بانک اطلاعاتی باشد.
منبع :