منظور از محتوای الکترونیکی چیست؟
به مجموعه ای از متون، تصاویر، کلیپهای صوتی و ویدئویی، محتوای الکترونیک گفته میشود که هدف آن آموزش یک یا چند بخش از محتوای آموزشی میباشد. برای محتوای الکترونیک میتوان مجموعه ای از تصاویر و یا متون و یا انیمیشنهای مرتبط با یک موضوع درسی را بصورت مجزا و تحت عنوان محتوای آموزشی به کار برد. گاردنر یکی از روانشناسان در حوزه یادگیری میباشد که بر این نظر است: «یادگیری افراد از طرق مختلفی صورت میگیرد». وی سه روش عمده برای یادگیری در نظر میگیرد: صوتی، تصویری و جنبشی. در روش جنبشی فرد در موقعیت یادگیری قرار میگیرد. به این معنا که با قرار گرفتن در یک محیط آزمایشگاهی می تواند با کمک ماکتها و ابزارها، اطلاعات مفیدی در رابطه با یک پدیده بدست آورد. در روش آموزش صوتی فرد میتواند از طریق ارتباط با اطرافیان و یا رسانههای شنیداری آموزش ببیند. در یادگیری تصویری یا دیداری، مخاطب از طریق مطالعه کتاب، وب سایت، شبکههای اجتماعی و یا روزنامه و ... مطالب جدید را فرا میگیرد. محتوای الکترونیکی نیز یکی از مولفههای آموزش تصویری میباشد که به دلیل افزایش کاربرهای اینترنتی هر روز با اهمیت بیشتر آن مواجهه میشویم. گفته میشود محتوای الکترونیک جای مجلات، روزنامهها و شاید کتاب را بگیرد. از این رو نمی توان به سادگی از آن عبور کرد.
هدف از تولید محتوای الکترونیکی چیست؟
از آنجایی که محتوای الکترونیکی به شکل سرگرمی، طنز و یا بازی صرف نیست، هدف اصلی آنها چیزی جز آموزش نمی باشد. مهمترین مبحث در محتوای الکترونیکی، بحث آموزش مخاطبان میباشد. مخاطبان نیز عموما قشر نوجوان و جوان هستند که با هدف یادگیری به محتوای الکترونیک روی میآورد.
ویژگیهای محتوای الکترونیکی کدام است؟
- محتوای الکترونیکی باید ساده و قابل فهم باشد بطوری که با توجه به ضریب هوشی سن مخاطب، تولید شده باشد.
- محتوای الکترونیکی نباید گمراه کننده، پیچیده و نامتعارف باشد و در تولید آن نباید لغات و واژگان ثقیل به کار برده شود.
- محتوای الکترونیکی باید از زیاده گویی و حاشیه پردازی بپرهیزد و تمام حواس خود را بر شرح اصل موضوع معطوف نماید.
ابزارهای تولید محتوای الکترونیکی
از آنجا که محتوای الکترونیکی به چندین بخش تقسیم میشود، لذا روشها و ابزارهای متعددی نیز برای تولید آن به کار برده میشود که در زیر به آنها میپردازیم:
برنامههای مالتی مدیا و چند رسانه ای برای ایجاد انواع محتواها اعم از ویدئویی، صوتی و تصاویر انیمیشنی برای یادگیری دروس دانش آموزش مؤثر میباشد. برای این منظور میتوان به برنامههای Adobe captivate، Demo careator،Adobe flash اشاره کرد. متنها و نوشتههایی که برای توضیح و شرح تصاویری و یا کلیپهای استفاده میشود، بواسطه نرم افزار word و PDF تولید میشود.
انواع محتوای الکترونیکی
- ایجاد و ساخت اپلیکیشنهای بانک اطلاعاتی
- تولید نرم افزارهای سرگرمی، بازی و آموزشی
- ایجاد اپلیکیشنهای آموزشی برای انواع سیستم عامل
- نرم افزارهای قرآنی و پرورشی در حیطه آموزش و پرورش
- تولید محتوای الکترونیکی بصورت درس افزارهای آموزشی با موضوعات کتابهای درسی
- تولید محتوای الکترونیکی شامل اجزای اموزشی و خارج از متون آموزشی کتابهای درسی (تقویتی)
مخاطبان محتوای الکترونیکی چه کسانی هستند؟
با توجه به اینکه هدف اصلی محتوای الکترونیکی، آموزش دروس می باشد، عموما دانش آموزان و دانشجویان به عنوان مخاطبان آن بشمار می روند. محتوای الکترونیک می تواند شامل آموزش هایی که به شکل عمومی در برخی از سایتها برای همگان به نمایش در می آید، باشد.
منبع :